Jan van der Staak over deelname aan de GLB-pilot

Verschillende boeren en tuinders kiezen heel bewust voor deelname aan de GLB-pilot Sectorale Bouwstenen. Een van hen is melkveehouder Jan van der Staak.

“We zijn het als sector niet gewend om vooraf gevraagd te worden mee te denken over beleid”, vertelt Jan van der Staak. “Daarom grijp ik de kans die de GLB-pilot Sectorale Bouwstenen ons hiertoe biedt, met beide handen aan.” De melkveehouder uit Ysselsteyn is veel bezig met bodem en bodemgezondheid. “Ik wil mijn grond in betere staat doorgeven aan mijn kinderen dan dat ik hem gekregen heb.”

“De bodemomstandigheden zijn op dit moment ideaal,” vertelt Van der Staak trots. “We hebben een droge en een natte periode achter de rug, dus de weersomstandigheden hebben goed meegewerkt.”

Maar goede weersomstandigheden alleen zijn niet genoeg. De melkveehouder heeft bedrijfstechnische overwegingen om volop in bodemgezondheid te investeren. “Wat ik er aan de voorkant niet in stop, komt er aan de achterkant ook niet uit.”

Van der Staak runt een melkveebedrijf met negentig koeien op natte zandgrond. Op eigen initiatief koos de ondernemer voor blijvend grasland op zijn bedrijf. “Het is goed voor de biodiversiteit. Daarnaast bouw je er meer organische stof mee op in de bodem. Dat heeft weer een positief effect op de bodemstructuur,” legt Van der Staak uit.

Daarnaast laat Van der Staak zijn koeien grazen via een systeem van stripgrazen. “Een methode die vroeger al gebruikt werd, maar waar ik nog steeds in geloof. Ik heb mijn weide opgedeeld in stukken van 0,3 hectare. Iedere dag grazen de koeien in een ander stuk weiland om de bodem de nodige rust te geven.”

Duurzaamheidsmaatregelen
“De agrarische sector heeft al veel stappen gezet op het gebied van duurzaamheid,” gaat Van der Staak verder. “Hoe mooi zou het zijn als deze duurzaamheidsmaatregelen een plek krijgen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en we hier een eerlijke vergoeding voor krijgen?” Hij realiseert zich dat dit alleen mogelijk is als zoveel mogelijk boeren en tuinders meedenken over de Nederlandse invulling voor het GLB na 2021 via de pilot.

Begin deze zomer nam Van der Staak deel aan de eerste bijeenkomsten van de GLB-pilot Sectorale Bouwstenen. Deze pilot heeft als doel zoveel mogelijk agrarische ondernemers in Nederland input te laten leveren voor boerderijproof maatregelen die een plek zouden moeten krijgen in het nieuwe GLB.

“De maatregelen moeten niet alleen bijdragen aan een beter milieu, klimaat en biodiversiteit, maar moeten ook inpasbaar zijn in de bedrijfsvoering. Welke maatregelen dat zijn, kunnen wij als sector alleen zelf bepalen,” zegt de melkveehouder.

Ondernemers die eveneens hun bijdrage willen leveren, kunnen deelnemen aan de enquête van de GLB-pilot. Daarnaast worden er in de winterperiode nieuwe bijeenkomsten gehouden.

“Nu hebben we de kans om als sector mee te denken over de beleidsregels op ons bedrijf,” besluit Van der Staak. “Laten we die kans grijpen.”

Benieuwd naar het volledige verhaal van Jan van der Staak? Klik dan HIER 

Neem contact met ons op

Heb je vragen? Stuur ons dan een e-mail bericht:

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×