De nieuwe Europese Commissie wil dat 40% van het EU-landbouwbudget wordt uitgegeven aan klimaatmaatregelen. Dat is onderdeel van de zogeheten ‘Green Deal’, op 11 december gepresenteerd door voorzitter Ursula von der Leyen en vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie.
Doel van het Green Deal-programma is verlaging van de CO2-uitstoot met minimaal 50% in 2050. Dat was 40%. De omschakeling vraagt een investering van €1.000 miljard. De commissie komt in maart met een Europese klimaatwet.
From farm to fork
Landbouw, industrie en energie zijn de belangrijkste pijlers van de Green Deal. De doelen en maatregelen zijn nog niet concreet ingevuld. Voor de landbouw wordt een plan gemaakt met de titel From farm to fork. De Europese Commissie wil dit plan komend voorjaar presenteren. De commissie maakt komende maanden ook een plan voor de verbetering van de biodiversiteit.
Biologische landbouw
De speerpunten in de Green Deal in relatie tot de landbouw gaan niet alleen over klimaat. Plan is ook om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te halveren, het areaal biologische landbouw te vergroten en ruimte te bieden aan gene-editing om gewassen aan te passen aan de klimaatverandering.
Minder kunstmest
Dierwelzijn, minder gebruik van antibiotica en kunstmest, CO2-opslag in de bodem en agroforestry staan ook hoog op de prioriteitenlijst van de nieuwe Europese Commissie als het gaat om de landbouw. Zij kiest ervoor om boeren te belonen voor de resultaten die zij boeken.
De Europese Commissie meldde overigens dat het nieuwe GLB niet eerder dan in 2022 ingaat.
Meer informatie: persbericht Europese Commissie over Green Deal
Bron: https://toekomstglb.nl/