GLB stimuleert bijensector

Het aantal bijenhouders en bijenkasten in de Europese Unie is afgelopen vijf jaar toegenomen. De totale honingproductie is gestegen met 16%. De toename is mede te danken aan financiële steun vanuit het GLB.

De Europese Commissie wil dat subsidieregelingen voor de bijensector in de Nationale Strategische Plannen van de lidstaten worden opgenomen. Voor de periode 2020 – 2022 is hiervoor €40 miljoen per jaar beschikbaar.

Groei aantal bijenkasten

Het aantal bijenkasten en bijenhouders in de Europese Unie is in de loop van de jaren toegenomen en als gevolg daarvan is de Europese honingproductie tussen 2014 en 2018 met 16% gestegen.
In 2018 werd in de Europese Unie met 17,5 miljoen bijenkasten, beheerd door 650.000 bijenhouders, 280.000 ton honing geproduceerd. In alle lidstaten wordt bijenteelt bedreven en de Europese Unie is de op een na grootste honingproducent ter wereld.

Nederland is kleine speler

Binnen de EU is Nederland een van de kleinere honingproducenten. Het aantal bijenkasten ligt al jaren op ruim 80.000. Het aantal bijenhouders is afgelopen vijf jaar afgenomen van 10.000 naar 7.000. Denemarken, Polen, Tsjechië, Frankrijk en Italië zijn de vijf landen met de meeste bijenkasten.

Europese steunprogramma’s

De Europese Unie cofinanciert de landelijke bijenteeltprogramma’s. Doel van deze programma’s is de omstandigheden in de bijenteeltsector en de afzet van de producten van de bijenteelt te verbeteren. De programma’s hebben een looptijd van 3 jaar. In de periode 2017-2019 stelde de Europese Unie elk jaar 36 miljoen euro ter beschikking. Dat bedrag werd verdubbeld met nationale middelen.

Voor de periode 2020-2022 stijgt de jaarlijkse bijdrage naar 40 miljoen euro. Het budget voor elke lidstaat wordt gebaseerd op het aantal bijenkasten dat aan de Europese Unie wordt gemeld. Nederland kan in deze periode rekenen op €190.000 per jaar.

Acht maatregelen voor bijensector

In 2018 kwamen acht maatregelen in aanmerking om in de bijenteeltprogramma’s te worden opgenomen. Dat jaar ging het grootste deel van het bijenbudget naar technische bijstand van bijenhouders en naar de bestrijding van vijanden van de bijenvolken. Het herstel van het bijenbestand en de steun voor het beheer van de verplaatsing van bijenkasten tijdens de bloeitijd waren samen goed voor meer dan 30% van het budget. Tot de andere maatregelen behoren toegepast onderzoek, analyse van producten van de bijenteelt, productverbetering en marktmonitoring.

GLB na 2020

De Europese Commissie pleit ervoor dat de bijenteeltprogramma’s worden opgenomen in de nationale strategische plannen. In deze plannen wordt uiteengezet hoe elke lidstaat de doelstellingen van het GLB wil verwezenlijken.
Opname van de bijenteeltprogramma’s in de NSP-plannen zorgt voor meer zichtbaarheid van de sector. De Europese Commissie hoopt erop dat zo meer rekening wordt gehouden met de bijdrage van de bijensector aan de algemene doelstellingen van het GLB, onder meer op het gebied van klimaat en biodiversiteit.

Meer informatie: onderzoek Europese Commissie bijensector
Bron: https://toekomstglb.nl/

Neem contact met ons op

Heb je vragen? Stuur ons dan een e-mail bericht:

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×