Er komt een ‘beleidsarme’ transitieverordening voor het GLB in 2021. De komende GLB-periode zou ingaan op 1 januari 2021, maar de beraadslagingen duren langer dan verwacht. De GLB-toeslagen worden in het overgangsjaar 2021 volgens de bestaande regels uitbetaald.
In een brief aan de Tweede Kamer meldt LNV-minister Schouten dat in de transitieverordening wordt geregeld dat in 2021 het huidige GLB kan worden voortgezet volgens het principe ‘oude regels, nieuw geld’. Die speciale verordening bevat louter technische wijzigingen die nodig zijn om het bestaande beleid te continueren.
Meerjarig financieel kader
De transitieverordening is op de Raad van Landbouwministers eerder deze week besproken, maar nog niet vastgesteld. Een aantal lidstaten heeft overigens aangegeven één overgangsjaar te kort te vinden. Volgens Schouten zijn alle inspanningen erop gericht om zo spoedig mogelijk tot overeenstemming te komen over zowel het meerjarig financieel kader voor de Europese Unie als het GLB.
Klimaat-en milieumaatregelen
Tijdens de landbouwraad werd duidelijk dat de lidstaten het nog niet eens zijn over de klimaat- en milieumaatregelen in het nieuwe GLB. De Finse landbouwminister Jari Leppä stelde voor om een vast percentage van de directe betalingen en van het plattelandsbudget te reserveren voor milieu- en klimaatmaatregelen. Nederland is voor een ambitieus percentage. Een aantal lidstaten wil hier niet over praten zolang niet duidelijk is hoe groot het totale GLB-budget is.
Bron: www.toekomstglb.nl